Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Maïs

Aangepast op: 31-10-2013 19:10 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Maïs is een van oorsprong tropisch Amerikaanse graansoort, die door Columbus naar Europa is gebracht. Het wordt door sommige brouwerijen gebruikt als gedeeltelijke vervanging van gerstemout. Het is een grondstof, goedkoper dan mout en wordt met name daarom in Amerika veel gebruikt.
In plaats van maïs gebruikt men ook wel rijst. Met name de prijs wil nog wel eens uitmaken welke van deze beiden men gaat gebruiken.

Eigenschappen

Het geeft het bier een lichtere kleur, geeft het bier iets meer body en het bevordert de drinkbaarheid.

Voorbereidingen

De kiem bevat veel etherische oliën, die nadelig zijn voor de schuimkraag. Vandaar dat deze oliën eerst verwijderd worden, net zo als de meeste eiwitten door zogenaamde 'dry milling'. De maïskorrels worden gemalen, waarbij de kiem en vezels gescheiden worden van het endosperm. (Uit de kiem wordt maïsolie geperst.)

Toepassingsmogelijkheden

Maïs kan als ongemout toegevoegd worden aan het brouwsel als meel, gries of vlokken. Alleen de vlokken kunnen direct bij het maischproces toegevoegd worden.
Maïsmeel en gries moeten voorbehandeld worden. Dit doet men door enige minuten te koken, waardoor het zetmeel wordt omgezet tot gelatine en daardoor toegankelijk is voor de enzymen. Voeg echter niet teveel toe, daar de enzymen van de mout het niet aankunnen.

Voorbeelden

Veel Nederlandse brouwerijen gebruiken maïs in de bereiding van hun pilsener.
Voorbeelden van bieren, die maïs bevatten:
  • Carlsberg.
  • Corona (Extra) (4,6 vol%)
    • Brouwerij Grupo Modelo (Mexico)
    • Naast maïs wordt ook rijst gebruikt.
    • bier heeft weinig smaak, vanwege het lage gerst en hop gebruik.
  • Heineken pilsener

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.