Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Giststarter

Aangepast op: 16-08-2009 03:35 door ArPat - Gecategoriseerd als: Bier
Een giststarter wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt voor het opstarten van de gisting. Het wordt gemaakt van een kleine hoeveelheid moutextract (of wort), waarin een gist(rein)cultuur wordt toegevoegd. De gistcellen worden geactiveerd en zullen zich snel vermenigvuldigen.

Men maakt vaak een giststarter om gist, dat enige tijd niet gewerkt heeft, te activeren en in grote getale te laten vermenigvuldigen. Hoe meer gist er aan de wort zal worden toegevoegd hoe sneller de wort zal gaan gisten en hoe kleiner het gevaar op besmetting.

Door gebruik te maken van een giststarter kan een deel van het gist achter gehouden worden en weer voor een volgende brouwsessie gebruikt worden.
De grotere brouwerijen kweken hun gist zelf en houden deze in stand op petrischaaltjes met een agar-agar voedingsbodem. Door gebruik te maken van de microscoop kan men zelfs gistculturen maken van een enkele gistcel; reinculturen.

De gist, dat wordt gebruikt voor het maken van een giststarter wordt ook wel entgist, moedergist, propagatiegist, inzaaigist, aanstelgist of aanzetgist genoemd.

Vertalingen

  • Engels: leaven (Yeast starter)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.