Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Duizendkorrelgewicht

Aangepast op: 25-12-2008 04:11 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Door het gewicht van 1000 korrels te wegen kan men bepalen wat de gemiddelde grootte van een gerstekorrel is. Voor de mouter is dit een kwaliteitsgegeven, omdat een korrelgrootte van minstens 2,5 mm gewenst is.

Kennisakker.nl over zomergerst:
De mate van korrelvulling komt tot uiting in het duizendkorrelgewicht. Daarbij komen zeer grote verschillen voor. Deze verschillen worden in belangrijke mate bepaald door de duur en ongestoordheid van de korrelvullingsfase, maar ook door verschillen in ras en standdichtheid. In de praktijk varieert het gemiddelde korrelgewicht tussen partijen van 40 tot 55 gram per 1000 korrels (bij 16% vocht). Binnen een gewas bestaat ook een sterke variatie in de korrelgrootte, afhankelijk van de aar (hoofdhalm of zijhalm) en de positie binnen de aar. De dikste korrels bevinden zich in de hoofdhalmen, net boven de onderste pakjes. Naar de top van de aar toe neemt het gewicht van de korrels af. Ook bij verdere vertakkingen (zijspruiten) van de hoofdhalm neemt het gemiddelde gewicht van de korrels af. Het duizendkorrelgewicht is een maat voor de grofheid van de korrelsortering. Een grove sortering betekent een betere brouwkwaliteit. Voor een hoge opbrengst en een goede brouwkwaliteit is een duizendkorrelgewicht van minstens 45-50 gram (bij 16% vocht) nodig.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.