Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Old Ale

Aangepast op: 25-10-2013 22:40 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Engelse termen
Old Ale is een typisch Engels bier met een hoog soortelijk gewicht en een alcoholgehalte van meestal 4 tot 6,5 en soms tot 12 vol%. Old Ale heeft ten minste één jaar gerijpt.

Historisch gezien werd Old Ale als een aanvulling naast de meer mildere gedronken Mild Ales geserveerd. De scherpere Old Ales werden door de pub-eigenaren wel eens gemixt met de fruitiger en zoetere Mild Ales. Het is ook één van de componenten van het vroeger bekende 'Blended Porter'.

Old Ale heeft een zurige (soms azijnzuur- / melkzuurachtige) smaak door de langdurige gisting in het vat. Sommige brouwers enten hun Old Ales met Brettanomyces lambicus, om de lambik stijl te repliceren. Omdat er tijd nodig is voor het verouderingsproces, kochten sommige beleggers Mild Ale op, mengden dit met Old Ale en lieten dit verder rijpen en verkochten het weer tegen een hogere prijs.

Door het hoge soortelijke gewicht en de lange rijpingstijd, bereiken sommige soorten hun piek bij vijf jaar na botteling. Ze hebben een specifieke en complexe smaak met soms een uitgesproken toon richting rozijnen en zwarte bessen.

Old Ales worden meestal gebotteld in flessen en rechtop in een koude, donkere omgeving opgeslagen. Ze worden voorzichtig in het bierglas geschonken, zodat het gist, dat zich onderin de fles bevindt, niet mee geschonken wordt.

Tegenwoordige is Old Ale als biertype weer terug aan het komen. Verschillende brouwerijen brouwen een Old Ale met hun eigen interpretatie van wat een Old Ale zou zijn. Veelal zie je ze onder de donkere bieren ingedeeld worden, maar er zijn ook lichte varianten.

Zie ook; Barley Wine.

Voorbeelden

  • Gales' Prize Old Ale (9 vol%)
    • In gekurkte fles
  • Old Peculier (5,6 vol%) (!!!)
    • Theakston Brouwerij
    • Gebrouwen met; Fuggles hop
  • Old Thumper (5,7 vol%)
  • Thomas Hardy Ale: (ca. 12 vol%)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.