Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Koolzuurgas

Aangepast op: 10-11-2013 07:07 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Kooldioxide, koolstofdioxide of koolzuurgas genaamd, is een kleurloos, niet giftig gas, met prikkelende reuk en smaak.
Het komt van nature voor in de lucht voor die we inademen. Het is o.a. een verbrandingsproduct van koolstof, zoals koolhydraten/suiker, eiwitten, vetten en alcohol.

Koolzuurgas heeft voor bier een aantal gunstige effecten. Het is redelijk goed oplosbaar in water als koolzuur. Onder overdruk kan er echter nog meer koolzuurgas in het water opgenomen worden.
Door de overdruk weg te nemen (door openen van het flesje) en deze voorzichtig in te schenken wordt door het koolzuurgas en de eiwitten in het bier een schuimlaag gecreëerd. Door langzame opwarming door de omgevingstemperatuur, komt het gas langzaam vrij, wat een gunstig effect heeft voor de handhaving van de schuimkraag. In een goed bier behoort tot op de laatste slok koolzuur in het bier aanwezig te zijn. Niet alleen voor de instandhouding van de schuimkraag, maar ook voor een constante geur-/smaaksensatie en een biertje ziet er ook aantrekkelijker uit door de koolzuurbubbeltjes.

Gist gebruikt suiker als voedingsbron. Hierbij komen o.a. alcohol en koolzuurgas vrij, in een verhouding van ongeveer 1:1. Eén kilo suiker levert dus ongeveer een halve kilo koolzuurgas op. Beide producten zijn voor gist afvalstoffen. Het koolzuurgas lost voor een deel op in het bier, als koolzuur, en het overtollige koolzuurgas ontsnapt aan de omgeving of wordt soms opgevangen in gastanks, om later weer te gebruiken bij het afvullen.

Het koolzuurgas heeft ook een conserverende werking. Veel bacteriën kunnen zich niet vermenigvuldigen als er koolzuur aanwezig is. Tevens is het opgeloste koolzuurgas een zwak zuur, wat op zich ook weer conserverend werkt.

Eigenschappen en andere informatie

Aggregatietoestand: gas
Kleur: kleurloos
Oplosbaarheid in water: 1,45 gr/liter E-nummer: E290
Chemische formule van koolzuurgas; CO2

Vertalingen

  • Engels: carbon dioxide
  • Frans: Bioxyde de carbone

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.