Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Eestoven

Aangepast op: 16-03-2007 13:27 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Het drogen en eesten van groenmout vindt plaats in de eestoven van een mouterij. De eestoven bestaat uit een hoog gebouw met een schoorsteen. In het gebouw zijn een of meerdere geperforeerde vloeren aangebracht. Onderin het gebouw wordt de lucht verwarmd. Vroeger vond dit plaats met name door een open vuur, tegenwoordig door middel van indirect verwamde lucht.
Op de vloer, net boven de verwarmingsbron, bevindt zich het groenmout, dat geëest moet worden. Door de perforaties gaat de hete lucht gelijkmatig door het mout heen. Geregeld moet het mout gekeerd worden. De lucht die door deze moutlaag heengaat heeft het nodige vocht opgenomen en is een weinig afgekoeld. Deze lucht kan worden gebruikt om gerst, dat net ontkiemt is, te laten drogen op een verdieping boven de eestvloer. Deze vloer is niet altijd aanwezig, omdat men tegenwoordig, met indirecte lucht het eesten en droger beter in de hand heeft. Indien wel van deze methode gebruik wordt gemaakt, dan wordt na het drogen de vloerdelen gekanteld, waardoor het groenmout een verdieping lager valt, waar het vervolgens geëest kan worden.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.